Eindtijd
bible, book, pages-1868070.jpg

Dit is dan mijn eerste post….. Al heel lang had ik de wens om bepaalde bijbelse thema’s voor een groter publiek toegankelijk te maken. Facebook is daarvoor een geliefd medium, maar al gauw kom je dan in een verhitte discussie terecht. Het is de vraag of je dat moet willen. We leven in de eindtijd. Wie voelt dat vandaag de dag niet aan. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Er zijn brandhaarden. De wereldvrede wordt bedreigd.

Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo gelukkig met de term eindtijd. Ik vind het eerder een wat deprimerende uitdrukking. Het heeft uitleg nodig. Vergaat de wereld dan? Houdt de tijd dan ook echt op? Het Griekse woord telos wat Jezus/Yeshua gebruikt in Mattheus 24, kan eigenlijk beter vertaald worden in vervulling. Telos heeft vanouds een doel in zich. Zo vatte de filosoof Aristoteles het woord ook al op. ‘En dan zal het (doel)einde komen.’ Natuurlijk loopt deze wereld op zijn einde, maar de aarde wordt weer vernieuwd. Er ligt iets te wachten na deze tijd.

Het einde der dagen betekent dat de wereld zich straks in haar volle breedte en diepte zal ontplooien

Dr. W. ten Boom

In mijn ouderlijk huis werd er vroeger veel – maar vooral ook positief – gesproken over de bijbelse verwachting. De wederkomst werd niet gezien als iets afschrikwekkends, maar als iets om naar uit te kijken. Dat heeft mijn leven wel gevormd.

Wij hebben het Profetisch Woord, schrijft Petrus in zijn 2e brief. Hij gebruikt dan een metafoor van een lamp die een duistere plaats verlicht. De profeten uit het oude testament spreken van een herstelde wereld. Alles wordt weer recht gezet. Ziekte en oorlog zal verdwijnen. Wie deze vergezichten leest, verrijkt zichzelf en krijgt perspectief.

In de volgende blogs wil ik me bezig houden met een aantal thema’s en die onder de schriftuurlijke loep leggen. Zoals bijvoorbeeld de algemene gedachte dat de antichrist nog moet komen en de leer over de Opname van de Gemeente. Voor nu: alle dingen worden weer recht gezet. Houd moed! Naar de toekomst kijken, is bijbels gezien niet huiveren maar hopen. Telos – het einddoel – is in zicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *