Verontrust door Putins nucleaire dreigtaal?

Ruim een maand geleden shockeerde de Russische president Poetin de Westerse wereld met zijn dreigement om zijn nucleaire wapens op scherp te zetten, nadat de EU hem economische sancties had opgelegd. Experts en waarnemers bogen zich over zijn boude uitspraak en ze verschilden van mening of het alleen bij een dreigement zou blijven. Is er reden om ons werkelijk zorgen te maken?

Een zekere Psychiater Ralph Heynen zegt dat de grondbetekenis van het woord ‘angst’ inhoudt dat we door innerlijke conflicten in stukken worden gescheurd, desoriënterend en verwarrend.

Laat we eerlijk zijn: iedereen is weleens bang. Tenslotte is angst ook een emotie, en kan het bescherming geven tegen reëel gevaar. Ondertussen realiseer je met Poetins dreigementen wel in wat voor een wereld we nu leven. Recent liet een collega van mij liet zich op de werkvloer ontvallen dat hij vanwege Poetins uitspraak die nacht minder had geslapen.

Toch mogen we ons wel de vraag stellen: is er grond voor paniek? Wat maakt dat we – zelfs nu de Russische beer zijn klauwen uitgeslagen heeft – bang zouden moeten zijn.

Laten we niet voor rampen vrezen, maar voor het woord van God

David Wilkerson
Ik zal…

Zonder aan de menselijke tragedies in Oekraïne voorbij te gaan: laten we eens kijken hoe de Eeuwige naar de huidige situatie kijkt. Allereerst zegt Jesaja 40 dat de volken slechts ‘een druppel aan de emmer zijn’. ‘Vergeleken met God stellen de volken niets voor’, vers 17. Ik lees in psalm 2 dat Hij lacht om de inspanningen van de volken. Specifieker: er wordt een aantal keer over het land van het noorden gesproken in de bijbel. In die tijd was dat Babel, maar nu kunnen we daar zeker ook Rusland in zien. Jeremia 16: ‘Ik zal veel vissers zenden en daarna veel jagers.’ ´Ik zal….´ – staat er geschreven. Ik zal: Hij laat het ontstaan, of liever gezegd: zover komen, met een bepaald doel. ‘Laat mijn volk gaan!’ Zo was het bij Mozes, zo is het ook nu. De achterliggende tijd liet een forse stijging zien van het aantal Joodse mensen die terug wilden keren. De profetische beloften komen uit!

Enerzijds: over Rusland is nog niet het laatste woord gezegd. Er gaat een zekere dreiging van het Noorderland uit. ‘Er komt onheil vanuit het Noorden, Jeremia 4. Voeg daaraan toe de profetie over Gog en Magog in Ezechiel 38 en het immense leger uit Openbaring 16, op weg naar Armageddon. Daar zullen vrijwel zeker Russische soldaten tussen zitten. Maar we weten de afloop….

Hoopvolle woorden

Anderzijds: beste lezer, waar voeden wij ons mee? Laten we ons hoofd dagelijks overvol lopen met alles wat het nieuws ons brengt? Wij hebben tenslotte het Profetische woord! We zouden bang en moedeloos worden, als we dat niet hadden. Er klinken ook hoopvolle woorden met betrekking tot het noorden, en dat is de keerzijde. Laten we de huidige woelige periode vooral in dit Profetische licht zien.

Jeremia 16 spreekt over een aliyah die groter zal worden dan die van Egypte. Zover is het nog niet. We zien nu het begin. En al in hoofdstuk 3: het huis van Juda zal gaan naar het huis van Israël. En dan? …. Beide ‘huizen’ zullen op aliyah gaan! Hoe zit dat precies? Daar wil ik nog een andere keer over bloggen.

´Verheug u (Zebulon) over uw uittocht!´ Deuteronomium 33:18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *